Creperen in de puppyschuur; houd broodfok niet in stand

[wpseo_breadcrumb]

Als alles goed gaat, loopt er binnenkort een pup rond in ons huis. Veel blijer kun je mij niet maken, want van een eigen hond droom ik al sinds ik het ouderlijk huis (met hond) verliet. Goed excuus dus om veel te lezen over honden en allerhande nestjes op Marktplaats te bekijken. Daar zag ik rashonden, kruisingen, net geboren of direct mee te nemen. Als ik zou willen, zou ik ‘s ochtends kunnen beslissen dat ik een pup wil om ‘m diezelfde avond te verwelkomen – thuis afgeleverd, lekker makkelijk.

De coronacrisis doet er nog een schepje bovenop: de vraag naar pups is enorm. Wie thuis werkt, heeft nu eindelijk tijd om een pup op te voeden. Op de economische regels van vraag en aanbod is de hondenhandel geen uitzondering. Het zijn dan ook gouden tijden voor de fokker die geld ruikt. Kostte een pup een paar maanden terug nog €550, inmiddels is een prijs van meer dan €1000 geen uitzondering meer. Wie hier voor zwicht, vormt een gouden doelgroep voor handelaren die alleen geïnteresseerd zijn in geld verdienen en dierenwelzijn zien als bijzaak: de broodfokkers.

Oost-Europese schuren

Volgens de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren worden er in Nederland al jaren rond de 1,5 miljoen honden gehouden. Daarvan sterft elk jaar zo’n 10%, datzelfde aantal komt erbij. Het onderzoeksjournalistieke platform Follow The Money deed in 2017 onderzoek naar broodfok en concludeerde dat van de 150.000 honden die jaarlijks in Nederland gevraagd worden, er slechts enkele tienduizenden van eigen bodem komen.

Aan de rest van de vraag wordt veelal voldaan door pups te importeren uit het buitenland – wat in de meeste gevallen betekent dat moederhonden in vieze schuren op het Oost-Europese platteland bij elke loopsheid gedekt worden. De pups blijven net lang genoeg bij haar om de sterksten uit het nest de reis naar het westen te laten overleven. De moeder blijft achter in erbarmelijke omstandigheden. Drie maanden mag ze weer, op naar het volgende nest. Het is een kapitalistische machine, gericht op zo veel mogelijk puppyproductie tegen een zo laag mogelijke prijs. De honden zijn de uitgebuite arbeiders die hun lichaam ter beschikking stellen. Honden die niet beter weten, protesteren immers niet.  

Moederloze pups

Eenmaal in Nederland worden de pups overgedragen aan de fokker ter plaatse. Hij zorgt ervoor dat de nodige vinkjes om minimaal te voldoen aan de wet worden gezet. Zo worden de honden zo snel mogelijk ingeënt. Goede zaak, zou je denken, ware het niet dat te vroeg gegeven inentingen hun werk niet doen. Ze worden netjes gechipt (voordat ze ingevoerd worden) en geregistreerd. De minimale criteria op het gebied van dierenwelzijn worden gehaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inspecteert immers en kan ingrijpen. In de praktijk betekent dit dat de fokkers opereren in de marges van de wet en besparen daar waar het aan regelgeving ontbreekt.

Neem socialisatie, juist in die eerste weken zo belangrijk. Een moederloze pup die alleen de binnenkant van een schuur ziet, krijgt niet de kans om zich goed te ontwikkelen en is vatbaar voor trauma’s, met als gevolg gedragsproblemen. Schoon is het ook lang niet altijd. Voor een fokker kan het goedkoper zijn om te besparen op hygiëne en ziektes die makkelijk zijn te voorkomen, zoals parvo en giarda, op de koop te nemen. Niet zelden overlijden broodfokpups binnen enkele maanden en onttrekt de broodfokker zich door middel van slimme contracten aan zijn verantwoordelijkheid. Kan gebeuren, is het antwoord, lees het contract maar na.

Impulsbeslissing

Die smerige leefomgeving krijgt de potentiële koper vaak niet eens te zien. Zij worden ontvangen in een schonere ruimte of zelfs de woonkamer, zodat de fokker kan verkondigen dat de pups zijn opgegroeid in een huiselijke omgeving. Wie vraagt naar de moederhond, krijgt te horen dat de moeder ziek is of zo beschermend tegenover haar pups dat ze jou beter niet kan zien. De fokker drukt een lieve puppy in je handen: zeg dan nog maar eens nee. Natuurlijk rinkelen de alarmbellen, maar je kunt zo’n beestje toch niet achterlaten? Een impulsbeslissing uit medelijden is zo gemaakt. Dat jouw reddingsactie de vraag naar slecht gefokte pups en daarmee de broodfok in stand houdt, komt niet bij je op als je overweldigd wordt door compassie. Fokkers maken daar gebruik van. Je wordt dan ook geacht de pup direct mee naar huis te nemen.

Lara uit Achtmaal

Broodfokkers genoeg dus, op Marktplaats. Je herkent ze gemakkelijk: één fokker met meerdere nestjes van verschillende rassen is een goede indicatie. Zo staan er (op 14 mei) maar liefst 26 (!) nestjes online van één en dezelfde fokker, ene Lara uit Achtmaal. Begin april was dit ook al het geval en stuurde ik een appje waarin ik interesse toonde in een labrador. Lara stuurde mij terug dat ik zo snel mogelijk langs moest komen, want ze kon niet beloven dat ze er twee dagen later nog zouden zijn. Vasthouden was niet mogelijk.

Ook kreeg ik, tot mijn grote verbazing, meteen een reeks foto’s toegestuurd waarop duidelijk te zien was dat de honden onder slechte omstandigheden verkeren. Na de opzichtige advertenties op Marktplaats waarin geen poging werd gedaan om te verbergen dat het om broodfok gaat, viel ook hier de transparantie op. Op de foto’s zag ik meerdere hondenrassen in dezelfde schuur, gehouden in hokken die weliswaar schoon leken, maar die verder bestonden uit beton en stro. De lichaamstaal van de honden op de foto’s sprak boekdelen – in negatieve zin. Toen ik vroeg om het adres, begon de geheimzinnigheid: er werd mij verzocht om vlak voor het bezoek terug te bellen. En wilde ik er alsjeblieft voor zorgen dat ik de pup direct kon meenemen? Want in verband met het coronavirus, was het helaas niet mogelijk om terug te komen.

Datzelfde coronavirus heeft Lara uit Achtmaal trouwens doen beslissen de prijzen te verhogen: op dit moment (14 mei) zijn haar vraagprijzen op Marktplaats gestegen met circa €1000. Op fora en in Facebook-groepen wordt er voor deze broodfokker gewaarschuwd, maar de officiële instanties en Marktplaats blijven stil. Blijkbaar hoef je als broodfokker niet eens te pretenderen dat je opereert met goede bedoelingen.

Marktplaats

Een sleutelrol speelt Marktplaats. Een advertentie plaatsen kan iedereen, Marktplaats reguleert nauwelijks. Toen ik Marktplaats berichtte over de opvallende advertenties van Lara uit Achtmaal kreeg ik nul op het rekest: Marktplaats gaat naar eigen zeggen niet over de inhoud van de advertenties en verwijst mij door naar de Dierenbescherming om melding te doen van dierenmishandeling. Dat zij hier fungeren als belangrijkste facilitator, lijkt voor hen geen probleem te zijn.

Of een fokker betrouwbaar is of niet, moet je dus zelf uitzoeken. Dat kan anders, dachten, verschillende partijen op het gebied van hondenwelzijn. Zij werken aan een tegenhanger, FairDog, waarbij strenge kwaliteitscriteria voorop staan ter bevordering van de fok van de gezonde, sociale honden. Medio 2021 gaat het platform naar verwachting live.

Wie voor die tijd een pup zoekt, kan bijna niet om Marktplaats heen. Gelukkig zijn er ook genoeg fokkers die het welzijn van hun dieren wel voorop zetten. Denk eens aan een gelegenheidsnestje, binnen hetzelfde ras of juist gekruist. Houd de checklist echter altijd paraat: ook achter die vriendelijke vrouw kan een malafide fokker met mooie praatjes verborgen zitten.

Bij twijfel, niet doen

Van iemand die de beslissing maakt om de komende 10 tot 15 jaar voor een hond te zorgen, mag je verwachten dat hij van tevoren onderzoek doet. Een simpel Google-onderzoek levert al veel informatie op. Op de website van de onafhankelijke huisdierenstichting LICG vind je een uitgebreide puppy-checklist waar alle belangrijke vragen (Is de moeder aanwezig? Zijn de pups blij je te zien? Mag je vragen stellen?) op staan. Print de checklist uit en neem ‘m mee om zeker te weten dat je goed zit. Bij twijfel, niet doen. Staar je niet blind op de aanwezigheid van de moederhond: ook in eigen land zijn er fokkerijen waar de moederhond slechts dient om geld te verdienen ten koste van dierenwelzijn.

Rasvereniging

Hoe zit het dan met de rashonden? Die zijn de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws gekomen vanwege doorfokken en gezondheidsproblemen. Tegelijkertijd spelen de rasverenigingen dankzij hun strenge fokregels een belangrijke rol in het voorkomen van broodfok, want goed fokbeleid en transparantie voorkomt een wildgroei aan slechte gefokte pups.

De Nederlandse Verenigingen voor Stabij- en Wetterhounen (NVSW) hanteert bijvoorbeeld op alle vlakken strenge regels voor iedereen die zijn stabij- of wetterhoun wil laten voortplanten: het inteeltpercentage moet onder een bepaald niveau zijn, de ouders moeten gezond zijn, de omstandigheden voor de moederhond en haar pups mogen niets minder dan ideaal zijn, etc. De wachtlijst voor potentiële puppy-eigenaren voorkomt een impulsaankoop. Hierbij moet wel vermeld worden dat de stabijhoun en de wetterhoun beide gezonde rassen zijn. Voor ongezondere rassen als de labrador of chihuahua ligt dit ingewikkelder.

Volwassen hond (uit het buitenland)

Wie geen puppy wil, kan kiezen voor een volwassen hond. Zeker honden redden uit het buitenland via stichtingen met de beste bedoelingen is de laatste jaren erg populair geworden. Ook hier geldt, kort gezegd, doe je onderzoek. De ene stichting is de andere niet en dat geldt ook voor de honden zelf. Ook een asielhond kan een tweedehands broodfokpup zijn. Wees je er ook van bewust dat een hond uit het buitenland of uit het asiel een rugzakje met zich meedraagt. Dat hij de puppyfase voorbij is, betekent niet dat het makkelijk wordt. En al is een buitenlandse hond nog zo gezond verklaard, mogelijk draagt hij ziektes met zich mee die in Nederland niet voorkomen.

Nog even geduld

Terug naar ons. De pup is er nog niet, maar de wachtlijst wel! We staan op de lijst voor een gelegenheidsnestje. Haast hebben we niet, dus de pups die al (bijna) mochten worden opgehaald sloegen we sowieso over – broodfok of niet. Liever zien we de acht weken tot ophalen als extra bedenktijd en een kans om de fokker goed te leren kennen en een duidelijk plan te maken. Want één ding is overduidelijk: een hond is niet zomaar een product dat je koopt, maar een gezinslid dat je zijn hele leven adopteert. 

2 reacties op “Creperen in de puppyschuur; houd broodfok niet in stand”

  1. Goed stuk! Wij zitten zelf exact in dit zoekproces en hebben ook meteen als regel nr 1 genoteerd: geen broodfokker en zo laag mogelijke kans op erfelijke afwijkingen.
    Daardoor nu wel super ongeduldig op de wachtlijst staan 😉 maar het is het waard 😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.